Co-autoschap

Een of meerdere auto’s delen met buren, vrienden of familie. Sociaal deelrijden in kleine kring noemen we bij Emile co-autoschap. Want het voelt alsof je je eigen auto hebt, maar dan samen. Bekijk ons stappenplan voor co-autoschap hieronder.

Hulp nodig? Neem contact op

Heb je behoefte aan meer informatie, of heb je een vraag of verzoek? Vul het formulier in, we helpen je graag.

 

1. Start iets moois

Gebruik jij je auto niet dagelijks? En ken je anderen in je omgeving die dat ook niet doen? Co-autoschap biedt de uitkomst. Maar wat heb je nodig en wat moet je regelen? We zetten het hieronder op een rij.

Een leuke groep mensen

Het organiseren van co-autoschap begint met een groep mensen. Dit kunnen buren, vrienden of familie zijn. Het werkt het beste als jullie bij elkaar in de buurt wonen, of op fiets-afstand. 

Een auto met elkaar delen betekent dat je elkaar kent en vertrouwt. Dan is het maken van afspraken gemakkelijk, én flexibel als het nodig is. 

2. Bepaal de basis

Breng in kaart hoe jullie individuele mobiliteit eruit ziet. Is dit onderling te combineren? Vervolgens kies je auto(‘s) en de opzet van jullie co-autoschap.

Jullie mobiliteit

Ga na hoe vaak jullie elk de auto, fiets of ov gebruiken. Hoeveel en hoe vaak rijden jullie, en waarheen? Zijn er vaste dagen of tijden? Hoe zit het met vakanties? Zijn er alternatieven voor de auto? En zijn jullie wensen of eisen onderling te combineren bij gezamenlijk autogebruik? 

Jullie auto(‘s)

Nu jullie weten wat jullie nodig hebben, bepaal je welke auto of auto’s jullie nodig zullen hebben. Bijvoorbeeld één middelgrote auto. Of juist een grote met een kleine erbij. Misschien wel meer, omdat jullie een grotere deelgroep vormen. Of misschien willen jullie alleen de boodschappenauto delen. Alles is mogelijk, en af te stemmen op jullie wensen. 

Verhouding

Bepaal nu, op basis van de gebruikswensen, de verhouding van het autogebruik onderling. Bijvoorbeeld: Hans en Fannie gebruiken de auto voor  70% van de kilometers en buurvrouw Isa voor 30%. 

3. Eigenaarschap

De volgende stap is eigenaarschap. Gaan jullie rijden in een al bestaande, huidige auto van één van de deelrijders? Of gaan jullie leasen? 

Eigen auto delen

In dit geval blijft de auto in het bezit van de eigenaar, en betalen de anderen voor het gebruik. Tip: gebruik de calculator van ANWB. Deze geeft een volledige uitsplitsing van alle kosten. Bespreek welke kosten worden gedeeld en welke de eigenaar betaalt. 

Het voordeel is hier kostenbesparing. Bij diverse providers betaal je abonnementskosten voor verrekening en andere diensten. Daarnaast heb je alle flexibiliteit. De samenstelling van de deelgroep, de verrekening, de verhouding, alles is onderling bespreekbaar en aanpasbaar. Dit is een goede optie als je tijdelijk wilt autodelen, als je je auto zelf weer wilt verkopen, als je niet steeds wil reserveren, of als je geen afscheid kunt nemen van je auto.

Lease

Is er in de deelgroep al een lease-auto? Of willen jullie samen een nieuwe gaan leasen? Vraag dan aan je provider of autodelen mogelijk is. Steeds meer lease-bedrijven bieden hier een mogelijkheid voor, en hebben afspraken gemaakt met bijv. SnappCar en MyWheels. 

Het voordeel is hier dat het rijden en verrekenen via een app gebeurt. Je kan medegebruikers toevoegen en verwijderen. Ook hoef je natuurlijk niet meer verzekering, pechhulp, etc. te regelen.

Andere mobiliteit erbij

Willen jullie naast een auto ook nog andere vervoersmiddelen delen? Kijk dan eens bij DEEL. Zij helpen je bij het opzetten van een coöperatie. De vervoersmiddelen staan dan niet op naam van een persoon, maar op een coöperatie. 

Het voordeel is hier ontzorging. Deel zorgt ervoor dat alles rondom het delen van jullie vervoersmiddelen goed is geregeld. 

4. Zelf regelen - vervolg

Willen jullie zelf alles regelen en in bestaande auto’s gaan rijden? Lees dan vooral verder!

Verzekering

Normaal gesproken sluit je een verzekering af op je eigen naam. Rijdt iemand anders schade in je auto, dan kan dit gevolgen hebben voor je schadevrije jaren. Wil je dit risico accepteren, bespreek dan vooraf met de deelgroep wie wat zal betalen. 

Alternatieven: 

 • Centraal Beheer biedt een speciale autodeel-verzekering.  Zij hebben afspraken gemaakt met de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik
 • Je kunt de auto ook per dag verzekeren via OHRA
 • Nationale Nederlanden is bezig met een nieuwe deel-verzekering: Gappie. Deze wordt nu nog getest, we houden je op de hoogte. 

Parkeren

Nu jullie minder auto’s hebben, zijn er ook minder parkeerplekken nodig.

 • Heb je een eigen parkeerplek? Verhuur die dan. Dit scheelt weer extra kosten. Trek de opbrengsten af van jullie gezamenlijke autokosten, en iedereen profiteert mee. 
 • Heb je een parkeervergunning? Die kan je opzeggen. Als je achteraf toch spijt hebt, dan kun je je vergunning binnen 3 jaar weer terugkrijgen van de gemeente

Afspreken

 • Maak een whatsapp-groep aan om elkaar te laten weten wie wanneer rijdt. 
 • Maak daarnaast een gezamenlijk Google- of Apple-kalender aan. Hierin reserveer je gemakkelijk de auto.
 • Spreek evt. af hoeveel benzine er minimaal in de tank moet zitten na gebruik van de auto.
 • Gebruik een tankpas. 
 • Meer afspraken vind je in deze pdf

Verrekenen

Het verrekenen kan in een spreadsheet*. Gebruik de calculator van ANWB om je overzicht te vullen. Je kunt kiezen uit diverse varianten van verrekenen, bijvoorbeeld:

 • De eigenaar van de auto betaalt maandelijks alle kosten in een voorschot; de rest betaalt hem terug voor het gebruik.
 • De eigenaar heeft de auto zelf gekocht. De rest betaalt vaste lasten naar verhouding en de variabele kosten naar gebruik. Vergeet dan niet de kilometers bij te houden!
 • Gaan jullie leasen? Dan kunnen jullie elke maand (of een andere periode) naar gebruik afrekenen, gebaseerd op het gereden aantal kilometers per huishouden.

 

Een andere optie is de nieuwe SHARIT-app. Hiermee hou je gemakkelijk en accuraat de ritten en kosten van de auto bij. Real-time en automatische ritregistratie, balans en verrekening zitten allemaal in deze app. De app zit momenteel nog in de beta-fase, dus extra autodeel-pioneers zijn nodig om de app verder te verbeteren. Doe ook mee en gebruik deze handige app voor maar € 2 per maand!

De verrekening uitbesteden via grotere partijen kan natuurlijk ook: via Wego of OnzeAuto.

*Wil je een voorbeeld-spreadsheet? Mail ons gerust!